Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

Τοποθέτηση της Ένωσης για περιστατικό στο Δικαστικό Μέγαρο μεταξύ αστυνομικών και δικηγόρων.Ουδείς είναι υπεράνω Νόμου.

 Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, μετά την ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης σχετικά
με περιστατικό το οποίο εκτιλύχθηκε σήμερα στο Δικαστικό Μέγαρο μεταξύ συναδέλφων μας που εκτελούσαν υπηρεσία και δικηγόρου, αισθάνεται την ανάγκη να τοποθετηθεί και να προστατεύσει τους εμπλεκόμενους Αστυνομικούς, οι οποίοι άδικα κατ' εμάς στοχοποιούνται για αυταρχική και βίαιη συμπεριφορά.

Οι Έλληνες Αστυνομικοί που εκτελούν υπηρεσία εντός των δικαστικών αιθουσών διευκολύνουν τους δικαστικούς λειτουργούς στην απονομή της δικαιοσύνης, εκτελώντας τις εντολές τους, ενώ παράλληλα είναι επιφορτισμένοι με την τήρηση της τάξης και την ομαλή διεξαγωγή των υποθέσεων.

Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότιοφείλουν να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των Αστυνομικών και ουδείς, ανεξαρτήτου ιδιότητας, δεν είναι υπεράνω του Νόμου.

Επίσης, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αρνείται σε ένστολο αστυνομικό να γνωστοποιεί τα στοιχεία του και να μην συμμορφώνεται στις υποδείξεις των Αστυνομικών.

Τα όσα ακολούθησαν του περιστατικού, μεχυδαίες ύβρεις εναντίον των Αστυνομικών και ευθείες απειλές που θυμίζουν άλλες εποχές, πιστεύουμε ότι αποτελούν ένα μεμονωμένο και ατυχές περιστατικό που δεν εκφράζει το σύνολο των δικηγόρων της πόλης μας.
Ακόμα κι αν δεν μαχόμαστε από το ίδιο μετερίζι, αμφότεροι έχουμε ως κανόνα της εργασίας μας τους Νόμους και επιδιώκουμε την απόδοση δικαιοσύνης.

Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι οι συγκεκριμένοι Αστυνομικοί εκτελούν πολλά χρόνια υπηρεσία στο Δικαστικό Μέγαρο, γνωρίζουν πάρα πολύ καλά το αντικείμενο και ουδέποτε κατά το παρελθόν είχαν δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα κατά την διάρκεια εκτέλεσης της υπηρεσίας τους στις δικαστικές αίθουσες.

Για τα υπόλοιπα τον λόγο έχει η δικαιοσύνη την οποία σεβόμαστε απεριόριστα.
Θεσσαλονίκη, 29 Ιουνίου 2018
    
Ο Πρόεδρος
 ΤΣΑΪΡΙΔΗΣ Θεόδωρος
6936800701
Ο Γεν. Γραμματέας
ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Γεώργιος
6948753589

ΕΑΥΘ : Σε απόγνωση οι "μετανάστες" της ΔΑΕΘ. Τέρμα τα ευχολόγια.

 Η Ένωσή μας αλλεπάλληλες φορές έχει καταγγείλει την κρισιμότητα των στιγμών που διάγει η Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης. Οι συνάδελφοι της ΥΑΤ και της ΥΜΕΤ έχουν επιφορτιστεί με ένα δυσβάσταχτο υπηρεσιακό βάρος, στο οποίο με δυσκολία ανταπεξέρχονται.
Τα πολυάριθμα καθήκοντά τους εντός κι εκτός των πυλών της Θεσσαλονίκης, με τις φυλάξεις ευπαθών στόχων, οι μετακινήσεις στα νησιά λόγω των προσφυγικών ροών, τα μέτρα τάξης για εθνικά ζητήματα και εκδηλώσεις πάσης φύσεως, δεν μπορούν να καλυφθούν αριθμητικά από τις υπάρχουσες δυνάμεις, ενώ παράλληλαέχουν στοχοποιήσει την Υπηρεσία.
Η ήδη τεταμένη κατάσταση, επιδεινώθηκε λόγω της αιφνιδιαστικής μετακίνησηςΑστυνομικών της ΔΑΕΘ και των ΟΠΚΕ στην Κέρκυρα. Η μετακίνησή αυτή πραγματοποιήθηκε χωρίς να είναι γνωστός εκ των προτέρων ούτε ο προορισμός ούτε η διάρκεια της παραμονής τους, με τις δυνάμεις να εργάζονται 10-12 ώρες την ημέρα καιπολλές φορές χωρίς διοικητική μέριμνα.
Όταν η ίδια η Διοίκηση απαξιώνει τους εργαζόμενους και τις ανθρώπινες αντοχές τους, είναι επόμενο ότι θα αντιδρά με την ίδια αδιαφορία σε όλα τα παράπονα που διατυπώνονται.
Η υποτίμηση της υπηρεσιακής υπόστασης των Αστυνομικών πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Δεν είμαστε οκνηροί, αλλά ούτε είλωτες για να μας συμπεριφέρεται η Διοίκηση τοιουτοτρόπως. Οι Αστυνομικοί που φεύγουν είτε για μια, είτε για περισσότερες ημέρες από την έδρα τους, αφήνουν πίσω τις οικογένειες και τα παιδιά τους, οι οποίοι αξιώνουν να γνωρίζουν την ημερομηνία επιστροφής τους.
Όλα αυτά, έχουν φέρει το προσωπικό σε απόγνωση. Ο αναβρασμός που επικρατεί μπορεί να μην έχει αποτυπωθεί στις αιτήσεις μεταθέσεων, αλλά δεν σημαίνει ότι η υπομονή και το φιλότιμο των συναδέλφων είναι ανεξάντλητα.
Επειδή η κρισιμότητα των στιγμών απαιτεί καίριους και ψύχραιμους χειρισμούς, η Ένωσή μας επισημαίνει:
- Την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης της ΔΑΕΘ με ικανό αριθμό Αστυνομικών.
- Την απεμπλοκή των μεμονωμένων Αστυνομικών της ΔΑΕΘ που απασχολούνται στη σταθερή φύλαξη ευπαθών στόχων και σε καθήκοντα αλλότρια προς την αποστολή τους.
- Την μείωση των διμοιριών της ΔΑΕΘ που μετακινούνται εκτός ΓΑΔΘ.
Εφόσον, η υπηρεσιακή κατάσταση παραμείνει ως έχει και η άσκοπη ταλαιπωρία των συναδέλφων μας συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης θα επιδιώξει άμεσα και με πιο ενεργούς τρόπους αντίδρασης, την εξασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των μελών της.
   
Θεσσαλονίκη, 29 Ιουνίου 2018
    
Ο Πρόεδρος
 ΤΣΑΪΡΙΔΗΣ Θεόδωρος
6936800701
Ο Γεν. Γραμματέας
ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Γεώργιος
6948753589

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

Π.Ο.ΑΣ.Υ.:Ευρεία σύσκεψη για περικοπές στα Μερίσματα Μ.Τ.Σ.

Αθήνα, 27 Ιουνίου 2018
Αρ. Πρωτ.: 505/4/12
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
Μετά την «τεράστια» επιτυχία του πρόσφατου Eurogroup, για την ελληνική κυβέρνηση και ΟΧΙ για τον Ελληνικό λαό, ο οποίος εν τέλει θα υποστεί στο επόμενο χρονικό διάστημα τις ήδη ψηφισθείσες μειώσεις, τόσο με την περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις από 01-01-2019, όσο και με τη μείωση του αφορολόγητου από 01-01-2020, η ελληνική πολιτεία έρχεται οσονούπω να «αναγνωρίσει» και να «επιβραβεύσει» τον κόπο και την προσφορά των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω μιας τροπολογίας που αρχικώς κατετέθη σε σχέδιο Νόμου τον Απρίλιο του 2018. Η εν λόγω «αναγνώριση» και «επιβράβευση» μεταφράζεται σε περαιτέρω επιχειρούμενες μειώσεις στα ήδη καταβαλλόμενα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (όσων εξήλθαν από την Υπηρεσία μέχρι 31-12-2016), αλλά και σε αυτά που θα καταβληθούν στο μέλλον (όσων εξήλθαν και θα εξέλθουν από την Υπηρεσία από 01-01-2017 και έπειτα), μειώσεις οι οποίες κυμαίνονται από 90,00€ έως 330,00€ περίπου, ετησίως.
Η Ομοσπονδία μας, από την πρώτη στιγμή που κατετέθη η ως άνω τροπολογία, εξέφρασε τα έντονα παράπονά της στην Πολιτική και Φυσική Ηγεσία του Σώματος, με αποτέλεσμα, τόσο από τις προαναφερόμενες ενέργειες, όσο και από άλλες, να αποσυρθεί η τροπολογία αυτή. Από την προαναφερόμενη ημερομηνία έως και σήμερα, η Ομοσπονδία μας διενήργησε συναντήσεις με τη διοίκηση του Μετοχικού Ταμείου Στρατού και επικοινώνησε με τη ΓΔΟΣΥ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να εκφράσει τις αντιρρήσεις – ενστάσεις της στο περιεχόμενο της ανωτέρω τροπολογίας και να προτείνει εναλλακτικές, έτσι ώστε να μην υπάρξουν μειώσεις. Δυστυχώς όμως, μέχρι και τώρα, καμία ενέργεια βελτίωσης δεν επιχειρήθηκε, εμμένοντας σύσσωμο το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην αρχική άποψή του ότι οι αλλαγές αυτές πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης και δεν φαίνεται να μεταβάλλονται τα καταβαλλόμενα μερίσματα.
Ύστερα από τα παραπάνω, η Ομοσπονδία μας, βρισκόμενη διαχρονικά στο πλευρό των συνταξιούχων Συναδέλφων μας, αλλά και αντιλαμβανόμενη ότι όλοι εμείς οι εν ενεργεία θα οδηγηθούμε, αργά ή γρήγορα, στη συνταξιοδότηση, καλούμε:
α) τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, κ. Νίκο ΤΟΣΚΑ, να μη θέσει την υπογραφή του στην προαναφερόμενη τροπολογία, ως έχων συναρμοδιότητα, λόγω της πλειοψηφίας των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας που τυγχάνουν μέτοχοι του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΜΤΣ) και
β) όλες τις Ομοσπονδίες – Ενώσεις Αστυνομικών και Στρατιωτικών, εν ενεργεία και εν αποστρατεία, που είναι μέτοχοι ή μερισματούχοι του ΜΤΣ, να παρευρεθούν στην ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της Ομοσπονδίας μας, την προσεχή Παρασκευή (29-06-2018) και περί ώρα 10:30΄, με θέμα τις επιχειρούμενες μειώσεις των μερισμάτων του ΜΤΣ. Στη σύσκεψη αυτή θα αναλυθούν και εξηγηθούν εκτενώς οι μελλούμενες μειώσεις στα μερίσματά μας, καθώς και θα παρθούν αποφάσεις για επιπλέον δράσεις και μαζικές πανελλαδικές κινητοποιήσεις, προκειμένου να αποτρέψουμε την περαιτέρω αφαίμαξη των εισοδημάτων μας.
Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

        O Πρόεδρος                              Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

Αναγνώριση μάχιμης πενταετίας-Δείτε την εγκύκλιο

Σας παραθέτουμε την υπ'αριθμ. 1742/18/1245062 από 20/06/2018 διαταγή του Αρχηγείου ΕΛ.Α.Σ. με τη συνημμένη σ' αυτή εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας , Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,με τις οποίες δίνονται διευκρινίσεις σχετικά με την Αναγνώριση της Μάχιμης Πενταετίας


Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

Π.Ο.ΑΣ.Υ. :«Αν δεν υπάρχει δρόμος, εμείς θα τον ανοίξουμε με τα χέρια μας...»

Αθήνα, 20 Ιουνίου 2018
Αρ. Πρωτ.: 201/10/1-ζ
«Αν δεν υπάρχει δρόμος, εμείς θα τον ανοίξουμε με τα χέρια μας...»
Το οξύ πρόβλημα του τομέα της δημόσιας τάξης, αλλά κυρίως το γεγονός ότι οι αστυνομικοί νιώθουν ανασφαλείς και απροστάτευτοι από τις επιθέσεις με βόμβες μολότοφ και άρα η πολιτεία οφείλει να πράξει τα δέοντα, τονίστηκε χθες 19-6-2018, κατά την ειδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ομοσπονδίας με πρωτοβουλία μας και με τη συμμετοχή της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας και των εκπροσώπων των Πολιτικών Κομμάτων του δημοκρατικού τόξου.Ειδικότερα, στην πρόσκληση της Ομοσπονδίας ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Δημήτριος ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ, ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος κ. Αριστείδης ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ, ο Τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, πρώην Υπουργός και Βουλευτής κ. Μάκης ΒΟΡΙΔΗΣ, ο υπεύθυνος των Σωμάτων Ασφαλείας και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νικόλαος ΠΑΥΛΙΔΗΣ, η Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής κα Έφη ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ, ο Βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος ΚΑΤΣΙΚΗΣ και ο Γραμματέας Προστασίας του Πολίτη κ. Ευστάθιος ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ κ. Χρήστος ΜΠΑΦΑΣ και ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων κ. Γιώργος ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ, καθώς και ο Πρόεδρος της ΠΟΑΞΙΑ κ. Ιωάννης ΚΑΤΣΙΑΜΑΚΑΣ.
Ανοίγοντας τις εργασίες της σύσκεψης ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γρηγόριος ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ παρέδωσε στους συμμετέχοντες το Υπόμνημα με τις θέσεις μας για όλα τα ζητήματα που άπτονται της ασφαλείας των αστυνομικών και των πολιτών και τους κάλεσε να τοποθετηθούν, κατ' αρχάς, στα θέματα που έθεσε, ήτοι:
Ενώ σε όλα τα κράτη ο αστυνομικός είναι θεσμός, στη χώρα μας είναι συνυφασμένος με όλα τα δεινά του τόπου, με ευθύνη των κυβερνώντων που δεν του εξασφαλίζουν τα εχέγγυα για να ανταποκριθεί πλήρως στο συνταγματικό του ρόλο. Αν και στον τομέα της πάταξης της εγκληματικότητας η αστυνομία παρουσιάζει επιτυχίες, η χρησιμοποίησή της από τις κυβερνήσεις σε ρόλο καταστολής με στόχο την εφαρμογή των αντιλαϊκών τους πολιτικών, στρέφει τους πολίτες εναντίον των αστυνομικών.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα λεγόμενα «άβατα» (αθλητική βία, Εξάρχεια, Δυτική Αττική, πανεπιστημιακοί χώροι και αλλού) και στις δολοφονικές επιθέσεις που δέχονται οι διμοιρίες των Διευθύνσεων Αστυνομικών Επιχειρήσεων και έθεσε το μείζον ζήτημα του ορατού κινδύνου απώλειας ζωής αστυνομικών και πολιτών, αν δεν σταματήσει ο πόλεμος με τις μολότοφ. Μεταφέροντας τις αγωνίες όλων των αστυνομικών, τόνισε ότι τα αιτήματά μας δεν είναι συντεχνιακά και κάλεσε τα κόμματα να εργαστούν με πνεύμα διαλόγου και χωρίς αντιπαλότητες, συμμετέχοντας σε μια Διακομματική Επιτροπή Κοινωνικών Ζητημάτων, που προτείνεται να συσταθεί και να ασχοληθεί με τα οξυμένα και άλυτα επί δεκαετίες προβλήματα στο χώρο της δημόσιας τάξης.
Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ ο οποίος χαιρέτησε την πρωτοβουλία της ΠΟΑΣΥ για ένα συντεταγμένο διάλογο με αρχές και κανόνες, πέρα από μικροκομματικές σκοπιμότητες, αν και είπε ότι ήδη υπάρχει συνεργασία του υπουργείου σε διάφορα επίπεδα, π.χ. με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και στο πλαίσιο λειτουργίας της Βουλής των Ελλήνων, με την αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, στην οποία δυνάμεθα να ζητήσουμε να συμμετάσχουμε. Η κατάσταση ασφαλείας της χώρας ως τουριστικός προορισμός είναι πολύ καλή σε σχέση με άλλες, τόνισε στη συνέχεια, προσθέτοντας ότι έχει βελτιωθεί τις τελευταίες δεκαετίες και το στάτους του Έλληνα Αστυνομικού, ο οποίος χαίρει μεγάλης εκτίμησης εκ μέρους των πολιτών (δεύτερη στις έρευνες η Αστυνομία μετά το Στρατό). Ωστόσο είπε ότι η Ηγεσία δεν εθελοτυφλεί, γνωρίζει το έλλειμμα που υπάρχει στην αντιμετώπιση της μικρής και μεσαίας εγκληματικότητας και προσαρμόζει τα επιχειρησιακά της σχέδια υπό την πίεση που προκαλούν οι ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού (4.000 έως 4.500) και οι πολλαπλάσιες ανάγκες σε αποσπάσεις – μετακινήσεις λόγω και του προσφυγικού. Πάντως, όπως είπε, για την αστυνομία δεν υπάρχουν άβατα, το δε τελευταίο 5μηνο, έχει αυξηθεί η ορατή αστυνόμευση με περιπολίες στο κέντρο της Αθήνας και απαντώντας στο επιχείρημα ότι δεν υπάρχει πολιτική εντολή για συλλήψεις των μελών του «Ρουβίκωνα», παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία τετραετίας για δικογραφίες, συλλήψεις και ταυτοποιήσεις. Υπάρχει η πολιτική βούληση να αντιμετωπισθεί η παραβατικότητα από όποια πλευρά κι αν προέρχεται, να διασφαλισθεί η ευνομία και η ευταξία με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, στα όρια ενός ευνομούμενου κράτους, είπε. Επίσης, απάντησε με στατιστικά στοιχεία και για τις επιθέσεις εναντίον διμοιριών, τονίζοντας ότι θα ήταν αυτοκαταστροφικό για την ηγεσία να εθελοτυφλεί μπροστά σε ένα τέτοιο σοβαρό πρόβλημα και γι' αυτό κάθε 45 ημέρες επαναπροσδιορίζεται η στάση της αστυνομίας, γνωρίζοντας ότι κρίνεται και η πολιτική και η φυσική ηγεσία για τις αποφάσεις της.
Ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος κ. Αριστείδης ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ συνεχάρη την Ομοσπονδία για την πρωτοβουλία της αλλά υπεραμύνθηκε της θέσης της Ηγεσίας ότι το τελευταίο διάστημα έχει δοθεί βαρύτητα στην εμφανή αστυνόμευση και ότι είναι προ των πυλών και η λειτουργία της Υποδιεύθυνσης πεζών περιπολιών. Παραδέχθηκε ότι υπάρχει ελλειμματική δύναμη ιδίως στην Αττική που αιμορραγεί προς την επαρχία λόγω του τεράστιου τουριστικού ρεύματος (αναμένονται 32 εκ. φέτος), ενώ για τη βία που προέρχεται από κοινωνικές ομάδες είπε ότι υπήρχε και θα υπάρχει. Να εκμηδενιστεί δεν μπορεί, σαφής εντολή της ηγεσίας είναι όμως να αντιμετωπισθεί αυτή με μέλημα τη σωματική ακεραιότητα των συναδέλφων. Το αν το πετυχαίνουμε, πρέπει να το δούμε εσωτερικά. Ίσως ο σχεδιασμός, ο τρόπος αντίδρασης είναι προβληματικός. Οι εντολές πάντως είναι ξεκάθαρες.
Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Πρόεδρος της ΠΟΑΞΙΑ κ. Ιωάννης ΚΑΤΣΙΑΜΑΚΑΣ, τονίζοντας ότι το θέμα των επιθέσεων κατά των διμοιριών των ΜΑΤ είναι σοβαρό και ότι πρέπει να μην παραβλέπεται το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν υπέρ της κατάργησης των ΜΑΤ και τώρα ως Κυβέρνηση, έχουν αποδυναμωθεί οι διμοιρίες. Το ότι η ηγεσία επικαλείται τις 15 συλλήψεις από την αρχή του χρόνου, δεν μας κάνει υπερήφανους, αφού οι επιθέσεις είναι πολλαπλάσιες και γι' αυτό πρέπει να υπάρξει συνέχεια.
Το λόγο πήραν στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, με πρώτο τον Τομεάρχη Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας κ. ΒΟΡΙΔΗ, ο οποίος διευκρίνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες στα θέματα της δημόσιας τάξης διότι η αντιμετώπισή τους έχει και ιδεολογικές διαστάσεις και άρα δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση. Αναφέρθηκε δε αναλυτικά στη διαφορετική πολιτική που ακολουθεί το κόμμα του σε σειρά κρίσιμων ζητημάτων όπως ο νόμος για την αποσυμφόρηση των φυλακών, οι φυλακές υψίστης ασφαλείας, ο νόμος περί «κουκούλας», το άσυλο, η ποινική καταστολή (μετατροπή της επίθεσης με μολότοφ από πλημμέλημα σε κακούργημα), η οπλοχρησία και τα όρια αμύνης του αστυνομικού, η επανασύσταση της Ομάδας ΔΕΛΤΑ κλπ.
Για το επίμαχο ζήτημα των επιθέσεων κατά των διμοιριών που παρανόμως τοποθετούνται ως στατική δύναμη σε «στόχους», αλλά και τη δράση του Ρουβίκωνα, έθεσε το ερώτημα αν πράγματι υπάρχουν σαφείς εντολές και τόνισε ότι στην περίπτωση αυτή η ευθύνη βαρύνει την υπηρεσιακή ηγεσία, η οποία οφείλει να απαντήσει τι φταίει για τη συνέχιση αυτής της κατάστασης. Η άποψή του είναι ωστόσο ότι υπάρχει πρόβλημα πολιτικής βούλησης για τη λήψη συγκεκριμένων νομοθετικών πρωτοβουλιών που ως κυβέρνηση θα λάβει η Νέα Δημοκρατία αμέσως, δεδομένου ότι η δημόσια τάξη και η προστασία των αστυνομικών είναι στην απόλυτη πολιτική της προτεραιότητα, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και χωρίς αντίστιξη, διότι δικαίωμα στο έγκλημα και στις επιθέσεις με μολότοφ, δεν υπάρχει.
Για τη Διακομματική Επιτροπή, τέλος, επιφυλάχθηκε, παραπέμποντας στη λειτουργία της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής.
Η Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής κα Έφη ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ τάχθηκε υπέρ της Διακομματικής τονίζοντας ότι θα συμμετάσχει σε οποιαδήποτε διακομματική συνεργασία διότι ναι μεν είναι και ιδεολογικά τα ζητήματα αυτά, αλλά υπάρχουν περιθώρια για συμφωνίες, ιδίως όταν πρόκειται για τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής, του αστυνομικού, το πρώτο. Και αφού άσκησε κριτική για τα «άβατα» και τις επιθέσεις κατά των διμοιριών και το Ρουβίκωνα, πρότεινε να τεθεί η λειτουργία της αστυνομίας υπό δημοκρατικό έλεγχο και κοινοβουλευτική εποπτεία για να έχει αυτονομία και αυτοτέλεια από την πολιτική εξουσία. Άλλα θέματα που πρέπει να απασχολήσουν την Διακομματική, θα μπορούσαν να είναι τα «διοικητικά βάρη» της αστυνομίας, η αναδιάρθρωση και τα όποια θεσμικά αντίβαρα για τη θωράκιση των αστυνομικών.
Ο Βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. ΚΑΤΣΙΚΗΣ, τάχθηκε υπέρ της Διακομματικής έστω και πειραματικά, παρά την ύπαρξη της Διαρκούς Επιτροπής της Βουλής, και ζήτησε τις εξειδικευμένες προτάσεις της Ομοσπονδίας επί όλων των θεμάτων που τέθηκαν έτσι ώστε με πνεύμα συναίνεσης να υπάρξουν νομοθετικές πρωτοβουλίες.
Ο υπεύθυνος των Σωμάτων Ασφαλείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. ΠΑΥΛΙΔΗΣ, παραδέχθηκε ότι στο κόμμα του στο παρελθόν είχαν διατυπωθεί διάφορες προτάσεις με ιδεοληψίες (π.χ. κατάργηση ΜΑΤ, αφοπλισμός αστυνομικών) αλλά σήμερα προέχει η συζήτηση στο πλαίσιο της προτεινόμενης Διακομματικής Επιτροπής, θεμάτων όπως π.χ. η αλλαγή του συστήματος κρίσεων και προαγωγών των αξιωματικών, η επιλογή αρχηγού από τη Βουλή, η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της αστυνομίας και του προσωπικού, η λειτουργία της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, η αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών, ο εξορθολογισμός των τοποθετήσεων χωρίς «βύσματα», η αξιοποίηση της Επιτροπής διαχείρισης κρίσεων για την αποτροπή της κατασπατάλησης της αστυνομικής δύναμης σε μέτρα τάξης κλπ.
Για τα επίμαχα θέματα των επιθέσεων κατά των διμοιριών είπε ότι η ηγεσία δεν αφήνει κανέναν απροστάτευτο, επέρριψε την ευθύνη στον τρόπο λειτουργίας του συστήματος αστυνόμευσης και τόνισε ότι τη διαχείριση του εγκλήματος δεν μπορεί να τη διέπουν οι όποιες ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές των κομμάτων. Άλλο πράγμα είναι, είπε, η προστασία των δικαιωμάτων του κατηγορουμένου και άλλο το περιθώριο που του παρέχεται να υπεκφεύγει για να συνεχίσει να εγκληματεί κάποιος.
Τέλος, με αφορμή την απόφαση για το Σκοπιανό, παρατήρησε ότι με διάφορες τοποθετήσεις τους εκτίθενται κάποιοι ένστολοι με τον τρόπο που εκτέθηκε ο κατηγορούμενος βουλευτής της Χρυσής Αυγής, ζητώντας την κατάλυση του πολιτεύματος, θέσεις που αφήνουν περιθώρια διώξεών τους και που πρέπει να αποφευχθούν.
Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ κ. ΜΠΑΦΑΣ, ανέπτυξε τις θέσεις του κόμματός του για την κοινωνική βία και είπε ότι έχει αυξηθεί η καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων. Τάχθηκε κατά οποιασδήποτε απόφασης που θα ενισχύει την καταστολή και ζήτησε να μην έχει η αστυνομία καμία ανάμιξη στις διαδηλώσεις διότι οι διεκδικήσεις των εργαζομένων δεν είναι έγκλημα.
Τέλος, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων κ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ τόνισε ότι το κόμμα του είναι δίπλα στον αστυνομικό, απαιτεί μέτρα για την ασφάλεια και των πολιτών και των αστυνομικών, επιζητεί τις προτάσεις μας και λέει ΝΑΙ στη Διακομματική Επιτροπή.
Κλείνοντας τις εργασίες, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ευχαρίστησε όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και τους ενημέρωσε ότι ο προβληματισμός και οι προτάσεις που κατατέθηκαν θα συζητηθούν στα όργανά μας ώστε να ληφθούν σχετικές αποφάσεις, σε επόμενη συνάντηση.
Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

        O Πρόεδρος                              Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

Κοινή συνάντηση με την Ένωση Στρατιωτικών Θεσ/κης για την επαναλειτουργία των Κέντρων φιλοξενίας προσφύγων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης και η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν κοινή συνάντηση με κύριο θέμα συζήτησης τηνεπαναλειτουργία του Κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στο Βαγιοχώρι του Δήμου Βόλβης και την ασφαλή εκτέλεση υπηρεσίας των ενστόλων σε αυτό.
Η επιφόρτιση των ενστόλων με αρμοδιότητες που πηγάζουν από το μεταναστευτικό ζήτημα είναι εύλογη, λόγω της αποστολής τους, πλην όμως έχουν υπηρεσιακές προεκτάσεις που δεν σταθμίζονται και επιβάλλουν ειδικούς χειρισμούς.
Η έντονη φημολογία για την επαναλειτουργία και δημιουργία κι άλλων Κέντρων φιλοξενίας στη Θεσσαλονίκη, μας προκαλεί γενικευμένη ανησυχία για τον τρόπο φύλαξης των κτιριακών εγκαταστάσεων και των αρμοδιοτήτων που θα ανατεθούν στους ενστόλους.
Οι Ενώσεις μας θεωρούν ότι η 24ωρη φύλαξη Κέντρων φιλοξενίας ανοικτού τύπου από τους Αστυνομικούς, στερεί προσωπικό από την γενικότερη αστυνόμευση της πόλης και δεν προσφέρει ουσιώδεις υπηρεσίες στα Κέντρα αφού οι πρόσφυγες είναι ελεύθεροι να κινούνται στην πόλη και ο ρόλος μας είναι εποπτικός.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στο παρελθόνοι Αστυνομικοί που εκτελούσαν υπηρεσία στα Κέντρα έγιναν οι ίδιοι στόχοι επιθέσεων, επιβεβαιώνοντας τις ελλιπείς συνθήκες ασφαλείας τους. Το αόριστο καθηκοντολόγιο που ακολουθείται δεν έχει σαφείς κατευθύνσεις και δίνει διακοσμητικό ρόλο στο προσωπικό.
Θεωρούμε ότι οι αυξημένες ροές προσφύγων που αναμένονται στην πόλη μας τους καλοκαιρινούς μήνεςπρέπει να αντιμετωπιστούν με ανθρωποκεντρικά κριτήρια (τόσο για τη διαβίωση των προσφύγων, όσο και για τις εργασιακές συνθήκες των ενστόλων) και ένα σφαιρικό σχέδιο πρόβλεψης κρίσεων.
Οι Ενώσεις μας επισημαίνουν την ανάγκη κατάρτισης συγκεκριμένου καθηκοντολόγιου και την ενίσχυση της Θεσσαλονίκης με ένστολο προσωπικό από άλλους Νομούς που δεν έχουν επιβαρυνθεί με τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος. 

Θεσσαλονίκη, 13 Ιουνίου 2018


Για την Ένωση Αστυνομικών
Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης

Ο Πρόεδρος
ΤΣΑΪΡΙΔΗΣ Θεόδωρος
Για την Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης

Ο Πρόεδρος
ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Σπυρίδων

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Συνάντηση της ΕΑΥΘ με την Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ

Το Προεδρείο της Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης αποδέχτηκε την πρόσκληση της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, κας Φώφης Γεννηματά, και συναντήθηκε μαζί της για να αναδείξει τα προβλήματα των Αστυνομικών της Θεσσαλονίκης.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στηνδολοφονική επίθεση που δέχτηκαν συνάδελφοι της ΥΑΤ επί της οδού Αγίου Δημητρίου, και η μετέπειτα αντιμετώπιση του περιστατικού από τους αρμόδιους. Αμφότεροι επισημάναμε την ανάγκη πολιτικής βούλησης για τον τερματισμό τέτοιων περιστατικών. Η κα Γεννηματά μάς δήλωσε ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων, μέσω τεκμηριωμένων προτάσεων, για τον εκσυγχρονισμό της Ελληνικής Αστυνομίας μακριά από στερεοτυπικές αντιλήψεις και ιδεοληψίες.
Κατόπιν, το Προεδρείο μάς ανέφερε τηνέλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής που επαγωγικά οδηγεί σε άλλες υπηρεσιακές δυσλειτουργίες.
Φυσικά, δεν θα μπορούσε να μην επισημανθεί η μεγάλη υπηρεσιακή επιβάρυνση λόγω του μεταναστευτικού προβλήματος. Ήδη δρομολογήθηκε η επαναλειτουργία του Κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στο Βαγιοχώρι του Δήμου Βόλβης. Παράλληλα, πέραν των Κέντρων φιλοξενίας εντός του Νομού, δεκάδες Αστυνομικοί της Θεσσαλονίκηςμετακινούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους στα νησιά για να συμβάλλουν στα τοπικά προβλήματα. Ως συνέπεια, η υπάρχουσα αστυνομική δύναμη της ΓΑΔΘ μειώνεται και οι συνάδελφοί μας επιτυγχάνουν με δυσκολία το έργο τους.
Η ασφάλεια των πολιτών και των Αστυνομικών της Θεσσαλονίκης δεν επιδέχεται άλλες εκπτώσεις. Η μείωση της εγκληματικότητας στις γειτονιές πρέπει να είναι κυρίαρχο θέμα στις ατζέντες όλων των πολιτικών κομμάτων, με στόχο την κοινωνική ευημερία των πολιτών.
     
Θεσσαλονίκη, 11 Ιουνίου 2018
    
Ο Πρόεδρος
 ΤΣΑΪΡΙΔΗΣ Θεόδωρος
6936800701
Ο Γεν. Γραμματέας
ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Γεώργιος
6948753589

Καθεστώς αναγνώρισης & υπολογισμού διπλάσιου χρόνου υπηρεσίας μετά τη ψήφιση του ν.4387/2016

Αθήνα, 11 Ιουνίου 2018
Αρ. Πρωτ.: 504/2/34
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Μετά από τα δύο (2) και πλέον έτη ψήφισης του ν.4387/2016, την πολλαπλή και ποικίλη αλληλογραφία μας με τους εμπλεκόμενους φορείς, καθώς και τις συνεχείς συναντήσεις με σύσσωμη την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, εκδόθηκε η υπ' αριθ. Φ10042/οικ. 13567/329 από 08-06-2018 εγκύκλιος του εν λόγω Υπουργείου, η οποία, μεταξύ άλλων, αποσαφηνίζει και το καθεστώς αναγνώρισης - υπολογισμού διπλάσιου χρόνου υπηρεσίας των πολιτικών και στρατιωτικών υπαλλήλων που μέχρι την 31-12-2016 υπάγονταν στην ασφάλιση του Δημοσίου.
Ειδικότερα, στην παρ. 1 του Κεφαλαίου Η΄ «Υπολογισμός διπλάσιου χρόνου υπηρεσίας των πολιτικών και στρατιωτικών υπαλλήλων» αποσαφηνίζονται τα εξής:
1. Οι χρόνοι που αναφέρονται στην ως άνω παράγραφο αφορούν τη μάχιμη πενταετία, καθώς και τα εξάμηνα πτητικών και καταδυτικών, αλεξιπτωτιστή, υποβρυχίου καταστροφέα και εκκαθαριστή ναρκοπεδίων (συμπεριλαμβάνονται τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού & Λιμενικού Σώματος - ΕΛ.ΑΚ. που υπηρετούν σε αντίστοιχες Υπηρεσίες, σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν).
2. Οι διατάξεις περί παύσης των διπλών ασφαλιστικών εισφορών έπειτα από υποβολή υπεύθυνης δήλωσης στην Υπηρεσία του υπαλλήλου, εξακολουθούν να ισχύουν.
3. Το κριτήριο για την υπαγωγή κάποιου/ας σε καθεστώς αναγνώρισης διπλάσιου χρόνου, δεν είναι πλέον η ημερομηνία υποβολής του σχετικού αιτήματοςαλλά ο χρόνος που έχει παρασχεθεί η εν λόγω υπηρεσία.
4. Για τις υπηρεσίες που ο χρόνος τους λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο, έχουν παρασχεθεί από τα δικαιούχα στελέχη μέχρι την 31-12-2017 και ουδέποτε έχουν αναγνωριστεί (υπεβλήθη αίτημα αναγνώρισης που εκκρεμεί ή δεν υπεβλήθη καθόλου), η εισφορά για την αναγνώρισή τους υπολογίζεται με βάση τα ποσοστά εισφορών κλάδου σύνταξης και τις συντάξιμες αποδοχές που ίσχυαν όταν πραγματοποιήθηκε η συγκεκριμένη κάθε φορά υπηρεσία. Οι εν λόγω χρόνοι, σημειώνεται ότι, αποτελούν πραγματική υπηρεσία, λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης και ανατρέχουν στο έτος κατά το οποίο παρασχέθηκαν κάθε φορά (και όχι το έτος που αναγνωρίστηκαν).
5. Οι καταταγέντες στα Σώματα Ασφαλείας ή οι ασφαλισμένοι στο Δημόσιο μέχρι και την 30-09-1990, εξακολουθούν να επικαρπώνονται τους προαναφερόμενους διπλούς χρόνους χωρίς την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών. Στην περίπτωση δε αυτή, οι εν λόγω χρόνοι συνυπολογίζονται με το λοιπό χρόνο ασφάλισης για τον καθορισμό του ποσοστού αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης και όχι για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών.
6. Για τις υπηρεσίες που ο χρόνος τους λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο και έχουν παρασχεθεί ή θα παρασχεθούν από τα δικαιούχα στελέχη από την 01-01-2018 και εντεύθεν, η εισφορά για την αναγνώρισή τους υπολογίζεται με βάση τα υφιστάμενα ποσοστά εισφορών κλάδου σύνταξης (6,67% για τον ασφαλισμένο) και τις ισχύουσες κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης συντάξιμες αποδοχές.
Επίσης, στην παρ. 2 του ως άνω Κεφαλαίου της προαναφερομένης εγκυκλίου καθίσταται σαφές ότι, οι διατάξεις του άρθρου 22 παρ. 3 του ν.3865/2010 (αναγνώριση μάχιμης πενταετίας για τους υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας με ποσοστό 20% επί της αποζημίωσης για εργασία πέραν του πενθημέρου) εξακολουθούν να ισχύουν και μετά την έναρξη του ν.4387/2016. Στην περίπτωση δε αυτή, ο αναγνωριζόμενος εν λόγω χρόνος συνυπολογίζεται με τον λοιπό χρόνο ασφάλισης μόνο για τον καθορισμό του ποσοστού αναπλήρωσης και δεν λαμβάνεται υπόψη κατά τον υπολογισμό του μέσου όρου των συντάξιμων αποδοχών.
Το συνδικαλιστικό μας Κίνημα, οφείλει να αναγνωρίσει ότι η Ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, δεσμεύτηκε και υλοποίησε τα όσα αναφέρθηκαν στις υπ' αριθ. 605/13/78-α από 26-01-2018 και 605/13/78-γ από 23-02-2018 ανακοινώσεις μας, ενώ μαχητικά και με επιχειρήματα συνεχίζει να διεκδικεί τα άλλα εκκρεμεί ασφαλιστικά θέματα του Κλάδου μας.
Οι Πρόεδροι
Π.Ο.ΑΣ.Υ.Π.Ο.ΑΞΙ.Α.Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ.Ε.Α.Π.Σ.Π.Ε.Α.Λ.Σ.
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ ΓρηγόριοςΚΑΤΣΙΑΜΑΚΑΣ ΙωάννηςΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΔημήτριοςΔΡΙΒΑΚΟΣ ΓεώργιοςΣΤΑΜΟΥΛΗΣ ΙωάννηςΠΑΣΣΑΚΟΣ Σπυρίδων

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

Επίσκεψη της Ένωσης στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης για το ηλεκτρονικό σφραγιδάκι

Το Προεδρείο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε τονΦαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, και συνομίλησε με τον Πρόεδρο κ. Διονύσιο ΕΥΓΕΝΙΔΗ, σχετικά με την ένταξη του Κλάδου Υγείας του ΤΕΑΠΑΣΑ στηνηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ με την ειδική εγγυητική σφραγίδας (ηλεκτρονικό σφραγιδάκι).
Το συγκεκριμένο αίτημα εισήχθη στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου σε παρελθόντα χρόνο, αλλά απορρίφθηκε.
Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης εξέφρασε την ανησυχία του για γραφειοκρατική επιβάρυνση του Συλλόγου, γεγονός που δρα αποθαρρυντικά για την υιοθέτηση του αιτήματός μας.
Όπως ενημερώσαμε τον κ. Πρόεδρο, τα οφέλη που θα προκύψουν από το ηλεκτρονικό σφραγιδάκι θα είναι πολλαπλά και αμφίδρομα. Οι Αστυνομικοί που ανήκουν στον Κλάδο Υγείας Υπαλλήλων Αστυνομίας Πόλεων του ΤΕΑΠΑΣΑ θα διευκολυνθούν σε μεγάλο βαθμό κατά την εξυπηρέτησή τους στα φαρμακεία της πόλης, και οι φαρμακοποιοί θα λαμβάνουν τα ποσοστά συμμετοχής των φαρμακευτικών δαπανών απευθείας και συγκεντρωτικά από το ΤΕΑΠΑΣΑ εντός ενός μηνός.
Άλλωστε, βάσει πρόσφατης αναλογιστικής μελέτης που εκπονήθηκε, το ΤΕΑΠΑΣΑ είναι υγιές Ταμείο, χωρίς πρόβλημα ρευστότητας, και ανταποκρίνεται άμεσα στις οικονομικές υποχρεώσεις του. Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη έχουν υπογράψεισχετικές συμβάσεις οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής, Πειραιά και Αχαΐας.
Κλείνοντας, επισημάναμε την μεγάλη πιθανότητα ένταξης των Αστυνομικών προερχόμενων από την πρώην Χωροφυλακή, στον Κλάδο Υγείας του ΤΕΑΠΑΣΑ. Στην περίπτωση αυτή, το προαναφερόμενο ζήτημα θα αφορά όλο το αστυνομικό προσωπικό της Θεσσαλονίκης.
Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης το αμέσως προσεχές διάστημα θα καταθέσει εκ νέου αίτημα στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης για να εφαρμοστεί το ηλεκτρονικό σφραγιδάκι, κι ελπίζουμε αυτή την φορά οι Αστυνομικοί της πόλης μας να βρουν ανταπόκριση.
  
Θεσσαλονίκη, 8 Ιουνίου 2018
    
Ο Πρόεδρος
 ΤΣΑΪΡΙΔΗΣ Θεόδωρος
6936800701
Ο Γεν. Γραμματέας
ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Γεώργιος
6948753589

Πηγή: eaythes.gr

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Επίσκεψη της ΕΑΥΘ στην ΟΠΚΕ

Το Προεδρείο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε τιςΟμάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ), μετά την μεταφορά της Υπηρεσίας στο κτίριο που στέγαζε το πρώην ΑΤ Μενεμένης, στην περιοχή του Δενδροποτάμου. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης, η συζήτηση επικεντρώθηκε στις συνθήκες εργασίας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το προσωπικό.
Αρχικά, μας μεταφέρθηκε η μεγάλη δυσαρέσκεια των συναδέλφων για την μείωση των εκπαιδεύσεων. Οι ΟΠΚΕ πρέπει έχουν το προσωπικό τους σε καλή φυσική κατάσταση και πλήρως ενημερωμένο σε θέματα πρακτικής σκοποβολής, αυτοάμυνας και ελέγχων, καθώς οι Αστυνομικοί επιλαμβάνονται σε καταστάσεις που απαιτούν υψηλή εκπαίδευση και συντονισμό. Παρατηρούμε όμως ότι ενώ η εγκληματικότητα εξελίσσεται και εισάγει νέες τεχνικές, η Ελληνική Αστυνομία περιέκοψε τις εκπαιδεύσεις και πλέον αντί για δυο εκπαιδεύσεις ανά έτος, γίνεται μια.Μείωση σημειώθηκε και στον αριθμό των φυσιγγίων που ρίπτονται στις εκπαιδεύσεις, δημιουργώντας αίσθημα ανασφάλειας στους Αστυνομικούς.
Επίσης, οι συνάδελφοι μάς εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την απεμπλοκή των ΟΠΚΕ από τη φύλαξη ευπαθών στόχων.Απόφαση που τους επιτρέπει να είναι απόλυτα προσηλωμένοι στην αποστολή της Υπηρεσίας τους. Παρόλα αυτά, οι Αστυνομικοί δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες και η Διοίκηση έχει ήδη αιτηθεί την ενίσχυση με νέο προσωπικό.
Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει με την έλλειψη οχημάτων. Δεν είναι δυνατόν στις ΟΠΚΕ, των οποίων η έννοια της είναι ταυτόσημη με τις συνεχείς μετακινήσεις, να μην έχουν χορηγηθεί οχήματα που μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ευμετάβλητες υπηρεσιακές συνθήκες που αντιμετωπίζουν. Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης θα μεταφέρει στην Ηγεσία της ΓΑΔΘ την ανάγκη ενίσχυσης της ΟΠΚΕ με νέα οχήματαώστε να αναζητηθεί τρόπος επίλυσης του ζητήματος.
Τέλος, μετά την μεταστέγαση της Υπηρεσίας καθημερινά πραγματοποιούνται βελτιωτικές κινήσεις για την διαμόρφωση των χώρων. Η Ένωσή μας δεσμεύτηκε να αναλάβει την αναμόρφωση των αποδυτήριων για την εξυπηρέτηση των υπηρετούντων συναδέλφων.
  
Θεσσαλονίκη, 7 Ιουνίου 2018
    
Ο Πρόεδρος
 ΤΣΑΪΡΙΔΗΣ Θεόδωρος
6936800701
Ο Γεν. Γραμματέας
ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Γεώργιος
6948753589

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

Ο τρόπος υπολογισμού του Εφάπαξ των Αστυνομικών,πότε χορηγείται και ο απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης (του ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ Δημητρίου).


Με το παρακάτω αναλυτικό κείμενο που επιμελήθηκε ο αντιπρόσωπος της ΕΑΣΥΑ Καραγιαννόπουλος Δημήτριος, επιδιώκεται να αποσαφηνίσουμε, για την κάθε περίπτωση, τον τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης προκειμένου να χορηγηθεί εφάπαξ χρηματικό βοήθημα στους μετόχους του ΤΕΑΠΑΣΑ  (ΤΠΑΣ και Τ.Π.Υ.Α.Π.) , τον τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ βοηθήματος και  κρατήσεων  για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους και γενικά όλες τις αλλαγές που έχουν επέλθει στονΤομέα Πρόνοιας ΤΠΑΣ και Τ.Π.Υ.Α.Π του ΤΕΑΠΑΣΑ

Πέραν της συνδικαλιστικής δράσης που αναπτύσσουμε για για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας  των συναδέλφων μας, πιστεύουμε ότι ο ρόλος μας καταξιώνεται με την έγκυρη & έγκαιρη ενημέρωση και στον τομέα των εργασιακών, ασφαλιστικών & συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

 Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ
Πηγή: pasapolice.blogspot.com

Συγκέντρωση προσωπικού στη ΔΑΕΘ, παρουσία της Ηγεσίας και της Ένωσης

Ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, Αντιστράτηγος κ. Ανδρέας ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ και ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης, Υποστράτηγος κ. Φώτιος ΔΟΜΖΑΡΙΔΗΣ επισκέφθηκαν την Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης
με σκοπό να ενθαρρύνουν τους Αστυνομικούς και να συζητήσουν με το προσωπικό τα προβλήματα της Υπηρεσίας. Στη συνάντηση παρίσταντο ο Διευθυντής Αστυνομικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης, Ταξίαρχος κ. Γεώργιος ΔΟΥΒΑΛΗΣ και το Προεδρείο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η επίθεση το βράδυ του Σαββάτου και οι λόγοι που την ευνόησαν. Όπως επισημάνθηκε από την Ηγεσία, ο ασφαλής τρόπος κίνησης των λεωφορείων και η φύλαξη των ευπαθών στόχων πρέπει να γίνονται βάσει του καθηκοντολογίου και των αρμοδιοτήτων της Υπηρεσίας χωρίς πειραματισμούς. Είναι σαφές πότε και πως πρέπει να λειτουργούν και να κινούνται οι διμοιρίες της ΔΑΕΘ. Οι παρεκκλίσεις πάντοτε λειτουργούν επιζήμια και εκθέτουν σε κίνδυνο τους Αστυνομικούς. Για την εξασφάλιση των προαναφερόμενων δόθηκε εντολή να συσταθεί άμεσα αρμόδια Επιτροπή.
Κατόπιν, αναφέρθηκε το ζήτημα των μετακινήσεων των συναδέλφων της ΔΑΕΘ στα νησιά λόγω του μεταναστευτικού προβλήματος. Όπως έχουμε καταγγείλει, οι συνεχείς μετακινήσεις έχουν δημιουργήσει σοβαρά οικογενειακά προβλήματα στους Αστυνομικούς και αποσυντονισμό στον οικογενειακό προγραμματισμό τους. Ο κ. Επιθεωρητής και ο κ. Γενικός δήλωσαν πως θα γίνουν ουσιαστικές προσπάθειες ώστε να μειωθεί τόσο ο αριθμός των μετακινούμενων Αστυνομικών, όσο και ο χρόνος παραμονής τους στα νησιά.
Τέλος, δεν θα μπορούσε να παραλειφθεί το θέμα των εκπαιδεύσεων των διμοιριών.Οι συνάδελφοι αιτήθηκαν την επανέναρξη των εκπαιδεύσεωνοι οποίες έχουν διακοπεί εδώ και καιρό. Είναι εύλογο ότι οι εκπαιδεύσεις επιδρούν θετικά στο προσωπικό και η Ηγεσία οφείλει να προωθεί την ευεξία και την εκγύμναση των Αστυνομικών. Ο κ. Επιθεωρητής και ο κ. Γενικός ανέφεραν ότι θα προσπαθήσουν τα μέγιστα για να ξεκινήσουν εκ νέου οι εκπαιδεύσεις.
   
Θεσσαλονίκη, 6 Ιουνίου 2018
      
Ο Πρόεδρος
 ΤΣΑΪΡΙΔΗΣ Θεόδωρος
6936800701
Ο Γεν. Γραμματέας
ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Γεώργιος
6948753589
Πηγή: eaythes.gr

Η Ε.Α.Υ.Θ. επισκέφθηκε τα πολιτικά κόμματα μετά την δολοφονική επίθεση σε διμοιρία της ΥΑΤ

Το Προεδρείο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης προχώρησε σε διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων στην πόλη μας και ζήτησε την σθεναρή τοποθέτησή τους για τις απρόκλητες επιθέσεις κατά των Αστυνομικών.
Είναι ξεκάθαρο ότι για να βρεθεί λύσηστο ζήτημα πρέπει να υπάρξει ισχυρή πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα. Αυτό που απομένει είναι να δούμε αν υπάρχει αληθινή θέλησηγια μια σύγχρονη Αστυνομία με ασφαλείς εργαζόμενους ή όχι.
Την συμπαράστασή του για την δολοφονική επίθεση κατά των Αστυνομικών της ΥΑΤ το βράδυ του Σαββάτου, εξέφρασε με ψήφισμα ο Δήμος Θεσσαλονίκης, καθώς και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.
Στην ίδια κατεύθυνση, ορισμένα πολιτικά κόμματα καταδίκασαν το περιστατικό, συναισθανόμενα την πραγματική διάσταση του προβλήματος. Αναμένουμε την καταδίκη και από τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα.
Κανείς δεν επιτρέπεται να σωπάσει μπροστά στην επαίσχυντη απόπειρα δολοφονίας 20 Αστυνομικών.
    
Θεσσαλονίκη, 6 Ιουνίου 2018
    
Ο Πρόεδρος
 ΤΣΑΪΡΙΔΗΣ Θεόδωρος
6936800701
Ο Γεν. Γραμματέας
ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Γεώργιος
6948753589

Πηγή:  eaythes.gr

Π.Ο.ΑΣ.Υ: Ώρα ευθύνης – Ώρα αποφάσεων

Αθήνα, 06 Ιουνίου 2018
Αρ. Πρωτ.: 201/10/1
Ώρα ευθύνης – Ώρα αποφάσεων
Τους τελευταίους μήνες γίναμε όλοι μάρτυρες της κλιμάκωσης των οργανωμένων επιθέσεων με βόμβες μολότοφ, εναντίον αστυνομικών δυνάμεων στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις. Οι δολοφονικές διαθέσεις των αγνώστων δραστών, δεν αμφισβητούνται από κανέναν και άρα, το γεγονός ότι δεν έχουμε θύματα, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μας οδηγεί στον εφησυχασμό και στην απραξία.Επειδή, όμως, διαπιστώνουμε ότι από πλευράς Πολιτείας, πέρα από τις καθημερινές, πλέον, δημόσιες αοριστολογίες και αντιπαραθέσεις, δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση για την αντιμετώπιση αυτής της συγκεκριμένης και χρονίζουσας μορφής εγκληματικής δράσης, ως Ομοσπονδία αναλάβαμε την πρωτοβουλία να συγκαλέσουμε ευρεία σύσκεψη στα γραφεία μας, προκειμένου, αφενός να υπάρξει η δέουσα επισήμανση του προβλήματος σε όλη του την έκταση, αφετέρου δε για να αναζητηθεί και αποφασισθεί μια κοινή συνισταμένη προτάσεων προς τα αρμόδια υπουργεία, τα οποία εν τέλει, έχουν διαχρονικά, και την κύρια ευθύνη, για τη γιγάντωση αυτού του προβλήματος.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2018, ώρα 11.00, στα γραφεία μας (Μεσογείων 96, Αθήνα), έχουν δε κληθεί να συμμετάσχουν, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Νικόλαος ΤΟΣΚΑΣ, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος κ. Κωνσταντίνος ΤΣΟΥΒΑΛΑΣ, τα Πολιτικά Κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ, ΑΝ.ΕΛ., ΠΟΤΑΜΙ, Ένωση Κεντρώων), η Περιφερειάρχης Αττικής κα Ρένα ΔΟΥΡΟΥ και ο Δήμαρχος της Αθήνας κ. Γιώργος ΚΑΜΙΝΗΣ.
Διακαής πόθος όλων των Αστυνομικών είναι η συμβολή των συμμετασχόντων στην ευόδωση της πρωτοβουλίας μας, με τη βεβαιότητα ότι τόσο η αστυνομική οικογένεια όσο και η ελληνική κοινωνία, στο σύνολό της, αγωνιούν και προσβλέπουν στο συνδικαλιστικό μας αγώνα για μια αποτελεσματική Ελληνική Αστυνομία, με κοινωνικό πρόσημο, χωρίς φοβικά σύνδρομα ή και ενοχές του παρελθόντος.
Τα σύγχρονα προβλήματα απαιτούν σύγχρονες απαντήσεις.
Εμείς, θα τις αναζητήσουμε και θα τις δώσουμε για άλλη μια φορά, διότι οι συνάδελφοί μας, αυτό μας έχουν εξουσιοδοτήσει να πράξουμε.
Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους.
Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

        O Πρόεδρος                              Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος
Πηγή:poasy.gr

Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Π.Ο.ΑΣ.Υ.: Δώστε το πράσινο φως στην Αστυνομία

Αθήνα, 05 Ιουνίου 2018
Αρ. Πρωτ.: 100/7/6
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
Με αφορμή τις νέες δολοφονικές επιθέσεις εναντίον διμοιριών των Διευθύνσεων Αστυνομίας στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, αλλά και λόγω των καθημερινών κινδύνων που διατρέχουν ανά την επικράτεια συνάδελφοί μας άλλων Αστυνομικών Υπηρεσιών, εξαιτίας της απροκάλυπτης ανοχής που απολαμβάνει διαχρονικά μια συγκεκριμένη μορφή εγκληματικότητας υπό το πέπλο του «αναρχισμού», η Ομοσπονδία μας επανέρχεται για πολλοστή φορά απαιτώντας από Κυβέρνηση και Πολιτικά Κόμματα να πράξουν τα «αυτονόητα»:
1.Να σταματήσουν να παρακολουθούν «από απόσταση ασφαλείας» το φαινόμενο αυτό, ανταλλάσσοντας κατηγορίες και, ω του θαύματος, όταν επέρχεται το μοιραίο, χάριν σκοπιμοτήτων, να χύνουν όλοι μαζί «κροκοδείλια δάκρυα». Θα το διαπιστώσουμε δυστυχώς σε λίγες ημέρες στο ετήσιο μνημόσυνο των αδικοχαμένων συναδέλφων μας.
2.Να συνειδητοποιήσουν ότι η ανοχή στη βία και την ανομία, υποσκάπτει τα θεμέλια της Δημοκρατίας και άρα, τους θεμελιώδεις της θεσμούς, Κυβέρνηση, Πολιτικά Κόμματα, Κρατικές Υπηρεσίες κλπ.
3. Να αναγάγουν το θέμα της ασφάλειας των πολιτών σε μείζον εθνικό ζήτημα, εντάσσοντας την πολιτική ασφαλείας ψηλά στην πολιτική ατζέντα των λαμβανόμενων μέτρων για την έξοδο από την κρίση και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
4. Να θωρακίσουν τον αστυνομικό θεσμό με τις απαραίτητες εγγυήσεις έτσι ώστε απερίσπαστα οι αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες να καθαρίσουν το τοπίο από τις εστίες βίας και ανομίας, πριν θρηνήσουμε το επόμενο θύμα, καθόσον η αποθράσυνση των φορέων της εγκληματικής αυτής συμπεριφοράς, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε τραγωδίες.
Αυτά τα λίγα «αυτονόητα», -υπάρχουν φυσικά και πολλά άλλα- για να λάβουν σάρκα και οστά, προϋποθέτουν την ύπαρξη πολιτικής βούλησης, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις.
Μοναδική πλέον διέξοδος από αυτό το φαύλο κύκλο της βίας και της χρόνιας μοιρολατρικής του αντιμετώπισης, αποτελεί η διαχρονική πρόταση της Ομοσπονδίας μας για σύσταση Διακομματικής Επιτροπής, με μοναδικό αντικείμενο τη χάραξη μιας πολιτικής που θα δώσει το πράσινο φως στην Ελληνική Αστυνομία για να απαντήσει, χωρίς αντιδράσεις, στις επικίνδυνες για τη Δημοκρατία την ίδια, προκλήσεις μιας δράκας ετερόκλητων εγκληματικών στοιχείων, που το μόνο που τους διατηρεί στη δημοσιότητα, είναι ο προκλητικός φόβος ορισμένων να τους αντιμετωπίσουν ως τέτοιους και μόνο ως τέτοιους.
Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

        O Πρόεδρος                              Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος
Πηγή:poasy.gr

Eυάγγελος Αντωνίου: Καμία εγκύκλιος και κανένας Υπουργός δεν έλυσε το χρόνιο πάρεργο της μεταφοράς ασθενών για ψυχιατρική εξέταση-όλες οι νέες αλλαγές στη διαδικασία

  Η διαδικασία, δυστυχώς, παραμένει ίδια έως και σήμερα. Συγκεκριμένα, ο εκάστοτε Εισαγγελέας, δέχεται την αίτηση για ακούσια νοσηλεία αυτοπ...

Δημοφιλείς αναρτήσεις