Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

Μεγάλο ρωσόφωνο διεθνές κύκλωμα στα χέρια της αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη - Η δράση τους, οι συλλήψεις και όσοι αναζητούνται

Εξάρθρωση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης με διεθνή δράση τα μέλη της οποίας διέπρατταν συστηματικά κλοπές και διαρρήξεις σε οικίες και διαμερίσματα, από την Διεύθυνση Ασφαλείας Θεσσαλονίκης - Στα χέρια της αστυνομίας ο 57χρονος Εγκέφαλος και ακόμα δύο ηγετικά στελέχη - 56 ταυτοποιημένες διαρρήξεις στην Θεσσαλονίκη με λεία 1 εκ. ευρώ.

Για μια από τις πλέον σημαντικές υποθέσεις που έχουν καταγραφεί στα αστυνομικά χρονικά της Θεσσαλονίκης αλλά και της χώρας έκανε λόγο ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, ταξίαρχος Αβ. Αϊβαζίδης.
Η πολυμελής εγκληματική οργάνωση ενέχεται σε κλοπές και διαρρήξεις από οικίες και διαμερίσματα σε Ελλάδα και Γαλλία. Σε πλήρη συνεργασία οι αστυνομικές αρχές των δύο χωρών προχώρησαν από την Δευτέρα το απόγευμα σε κοινή παράλληλη επιχείρηση πραγματοποιώντας συνολικά 31 συλλήψεις (17 στη Γαλλία σε επιχειρήσεις σε Καέν, Βρετάνη και Νορμανδία και 14 στην Ελλάδα στη Θεσσαλονίκη).
Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές με τις συλλήψεις στην Θεσσαλονίκη αποδομήθηκε ένα πλήρως οργανωμένο δίκτυο, που ενέχεται σε δεκάδες υποθέσεις κλοπών και διαρρήξεων (56 ταυτοποιημένες μόνο από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης) με την λεία των κλοπιμαίων να ξεπερνά μόνο για τις περιπτώσεις στη Θεσσαλονίκη το 1 εκ. ευρώ.
Το κύκλωμα VorVZAKONE
Η εγκληματική οργάνωση αποτελεί σπείρα της παγκόσμιας εγκληματικής ομάδας με την ονομασία VorVZAKONE, τμήμα του οργανωμένου ρωσόφωνου εγκλήματος.
Στην επιχείρηση που ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας στην Πυλαία συνελήφθησαν αρχικά ο 57χρονος Γεωργιανός εγκέφαλος του κυκλώματος καθώς και δύο ακόμα ηγετικά στελέχη, Γεωργιανοί και αυτοί, ηλικίας 56 και 49 ετών.
Συνολικά στην επιχείρηση που εξελίχθηκε επί δύο μέρες σε όλο το νομό Θεσσαλονίκης έγιναν συνολικα 14 συλλήψεις (δύο Αρμένιοι, ένας Ρώσος και 11 Γεωργιανοί) και 14 κατ' οίκον έρευνες ενώ συμμετείχαν πάνω από 100 αστυνομικοί.
Ταυτοποιήθηκαν επίσης τα στοιχεία δώδεκα ακόμη συνεργών τους, δέκα εκ των οποίων αποτελούσαν εκτελεστικά όργανα του κυκλώματος ενώ δύο εξ αυτών Γεωργιανοί ηλικίας 42 και 47 ετών ήταν αποδέκτες κλοπιμαίων που αφορούσαν σε ηλεκτρονικά είδη.
Ο 57χρονος θα οδηγηθεί σε λίγη ώρα στον εισαγγελέα μαζί με τους υπόλοιπους συλληφθέντες όπου σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διάπραξη διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής και κατά περίπτωση για αντίσταση και παράβαση του νόμου περί όπλων.

Η δράση της οργάνωσης
Η εγκληματική οργάνωση φέρεται να δρα τουλάχιστον από τα μέσα του 2015. Τα μέλη της οργάνωσης λειτουργούσαν με συγκεκριμένη δομή και σχεδιασμό, με πυραμιδικό σύστημα διοίκησης στην κορυφή του οποίου βρισκόταν ο 57χρόνος Γεωργιανός.
Εννέα εκ των συλληφθέντων λειτουργούσαν ως φυσικοί αυτουργοί των διαφόρων εγκληματικών πράξεων ενώ δύο συλληφθέντες είχαν λάβει το ρόλο του αποδέκτη των κλοπιμαίων και εκποιητή των κλεμμένων κοσμημάτων και χρυσαφικών λόγω της ιδιότητας τους ως ιδιοκτήτες ενεχυροδανειστηρίων στη Θεσσαλονίκη.
Χαρακτηριστικό του τρόπου δράσης ήταν η διάπραξη δύο με τρεις κλοπές την ημέρα, που πραγματοποιούνται με διαφορετικές συνθέσεις κυρίως πρωινές ώρες, όταν έλειπαν οι ιδιοκτήτες. Τα σπίτια ήταν πάντα στοχευμένα καθώς τα είχαν ερευνήσει νωρίτερα με αυτοψίες, έμπαιναν με ειδικά αντικλείδια, έκλεβαν ότι έβρισκαν ει9νώ στην ευρύτερη περιοχή υπήρχαν και τσιλιαδόροι.
Συνολικά τα κλοπιμαία υπολογίζονται σε 1 εκ ευρώ ενώ από τις έρευνες στις οικίες των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 25.000 ευρώ, πλήθος κοσμημάτων, ηλεκτρικών συσκευών και εγγράφων.

Η επιχείρηση στην Πυλαία και ο εγκέφαλος
Όλα ξεκίνησαν το απόγευμα της Δευτέρας, παράλληλα με τη γαλλική επιχείρηση, στην Πυλαία Θεσσαλονίκης όπου συνελήφθη ο εγκέφαλος του κυκλώματος, ο οδηγός και οι δύο συνοδοί - σωματοφύλακες του αρχηγού.
Οι σωματοφύλακες αντιστάθηκαν στη σύλληψη τους με αποτέλεσμα τον μικροτραυματισμό ενός αστυνομικού ενώ ο οδηγός στην προσπάθεια του να διαφύγει εμβόλισε υπηρεσιακό όχημα που τον είχε εγκλωβίσει. Στην κατοχή τους βρέθηκαν ένα πυροβόλο πιστόλι με γεμιστήρα και δύο μαχαίρια.
Στην επιχείρηση, σύμφωνα με τις αρχές, δεν υπήρξαν πυροβολισμοί ούτε υπήρξε κάποιος κίνδυνος για τους κατοίκους.
Ο 57χρόνος Γεωργιανός, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί μέχρι και ως ο μεγαλύτερος κακοποιός του κόσμου, έχει συλληφθεί ξανά από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, σε αστυνομική επιχείρηση το 2010 στην περιοχή της Βουλιαγμένης κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία στην Ισπανία.
Έμεινε στις φυλακές μέχρι το 2015 όπου επικαλούμενος λόγους υγείας καθώς τυγχάνει ισχυρής φαρμακευτικής αγωγής κατάφερε να αποφυλακιστεί.

Πηγή : thessnews.gr













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Eυάγγελος Αντωνίου: Καμία εγκύκλιος και κανένας Υπουργός δεν έλυσε το χρόνιο πάρεργο της μεταφοράς ασθενών για ψυχιατρική εξέταση-όλες οι νέες αλλαγές στη διαδικασία

  Η διαδικασία, δυστυχώς, παραμένει ίδια έως και σήμερα. Συγκεκριμένα, ο εκάστοτε Εισαγγελέας, δέχεται την αίτηση για ακούσια νοσηλεία αυτοπ...

Δημοφιλείς αναρτήσεις